Jak začít zavádět dětské příkrmy

 07

V životě každého dítěte přijde doba, kdy už mu nestačí jen mateřské nebo kojenecké mléko, ale pro svůj správný růst a vývoj potřebuje začít jíst i jinou stravu. První dětská jídla se nazývají příkrmy, protože z počátku se s nimi děti jen přikrmují. Celý přechod na tuhou stravu trvá mnoho měsíců.

Děti by měly být kojeny nebo dostávat kojenecké mléko nejméně do věku dvou let, pokud mají o mléko stále zájem, tak klidně i potom.

Zavádění příkrmů se může zdát jako velká věda, ale když si osvojíte pár základních věcí všechno bude probíhat hladce a uvidíte jak si to vaši drobečci začnou užívat. Dnes se podíváme na pár typů, které se vám budou hodit u zavádění příkrmů.

 

Kdy se začínají dávat příkrmy

Zavádět příkrmy se doporučuje od ukončeného 4. až 6. měsíce. Záleží na tom jak dítě prospívá, jestli má po mléku hlad, prostě je důležité, aby se při zavádění příkrmů bral ohled právě na dítě a jeho potřeby. Příkrmy by se měli začít dávat nejpozději od 7. měsíce, protože v tomto věku už všichni kojenci mají vysoké nároky na množství železa a zinku a to z mateřského nebo kojeneckého mléka ve správném množství nedostanou. 

Ať už začnete dávat příkrmy v kterémkoliv věku nezapomínejte, že z počátku je stále hlavní složkou jídelníčku dítěte mateřské nebo kojenecké mléko. Z počátku bude váš prcek jíst jen pár lžiček, takže i po podání příkrmu je potřeba miminku podat dávku mléka.

Před zavedením prvního příkrmu byste se měli vždy poradit se svým pediatrem.

 

Kdy během dne se dávají dětské příkrmy

Nejlepší dobou, kdy začít podávat první příkrmy, je v době oběda místo porce mateřského nebo kojeneckého mléka.

První lžičky dětského příkrmu se podávají před dávkou mateřského nebo kojeneckého mléka, aby dítě bylo hladové a díky tomu bude lépe ochutnávat nové věci. Z počátku je potřeba vždy miminko dokrmit mlékem, protože sní jen pár lžiček. Pokud už dítě sní celou porci můžete vynechat kojení nebo kojenecké mléko.

 

Dítě příkrmy odmítá? Co s tím?

Při prvních příkrmech se může stát, že vaše miminko bude lžičku odmítat nebo jídlo plivat. Musíte se obrnit trpělivostí, protože pro vašeho drobečka je to něco úplně nového (chuť, konzistence, způsob podávání,...) a může chvilku trvat, než si na to zvykne. Ne vždy to tedy znamená, že mu daný druh příkrmu nechutná, proto je vhodné to zkusit další den znovu nebo změnit zeleninu a tuto podat třeba za pár dní.

Podávejte příkrmy spokojenému a vyspanému dítěti, zvýšíte tak šanci na úspěch. Nikdy nenuťte svoje děti, aby dojedli celou porci, protože by se mohlo stát, že budou mít zažívací potíže nebo zvracet. Stejně jako dospělí i děti toho někdy snědí víc a někdy míň. Vždy berte ohled na potřeby dítěte. Nedávejte dětem odměny za snědené jídlo, vedete je pak ke špatným stravovacím návykům.

Z jídla je dobré udělat společenskou událost, proto je vhodné podávat první příkrmy v době oběda. Na děti má pozitivní vliv, když uvidí, že i vy jíte, takže si dávejte jídlo společně. Není vhodné podávat příkrmy u televize, protože děti jsou pak rozptýlené a buď nejedí dostatečně nebo se zase mohou přejídat.

 

01

Proč je důležité podávat dětské příkrmy?

Od 6. měsíce začínají mít děti pro svůj zdravý růst a vývoj vyšší nároky na vitamíny a minerály, například potřebují více železa a zinku. V mateřském a kojeneckém mléce sice tyto látky jsou, ale už nepokryjí dostatečně celou denní dávku.

Děti díky příkrmům poznávají nové chutě a vůně, učí se jíst stravu i jinak než je z prsu nebo kojenecké láhve

Navíc se díky příkrmům učí správně žvýkat a posilují tak svalstvo v puse.

 

Tipy jak začít podávat příkrmy

  • První dny při zavádění dětských příkrmů se podává jedno druhová zelenina (mrkev, brambory, květák, dýně,...). Z počátku jen pár lžiček, není nic neobvyklého když dítě sní jen jednu nebo dvě lžičky.
  • Jedno druhová zelenina se vždy podává 1-3 dny, aby se dalo snadněji zjistit z čeho má dítě případnou alergickou reakci.
  • Dítě by mělo být v pololeže nebo pokud už sedí tak v sedě.
  • Ovocné příkrmy je vhodné přidávat až po různých druzích zeleninových příkrmů. Ovoce je sladké a děti mu budou dávat přednost, takže by se mohlo stát, že zeleninu budou potom úplně odmítat.
  • Od 6. měsíce je k zeleninovým a ovocným příkrmům vhodné začít přidávat i maso, tedy podávat masozeleninové příkrmy. Odborníci doporučují maso dítěti dávat zhruba 5× týdně.
  • Dětské kaše a obiloviny (rýže, těstoviny, kuskus) by se měli zavádět až po zeleninových a ovocných příkrmech.
  • Pro začátek jsou nejvhodnější kaše rýžové nebo kukuřičné, protože jsou lehce stravitelné a mají jemnou chuť. Kaše je dobré podávat ráno nebo večer před spaním.
  • Lepek se doporučuje do dětské stravy přidat nejpozději v 7.-8. měsíci.
  • Konzistence dětské stravy musí odpovídat věku dítěte. Pro první příkrmy musí být konzistence hladká a jemná bez kousků, později když dítě už zvládne žvýkat se mohou přidávat kousky.
  • Dětské příkrmy by jste měli vždy podávat lžičkou ne v kojenecké láhvi. Vhodné je používat plastové lžičky.
  • BLW (baby led weaning) je metoda zavádění příkrmů, kdy se podávají celé kousky měkkých potravin.
  • Dětské křupky by se měli podávat až kolem 8. měsíce a vždy musíte dávat pozor, aby dítě nějaký kus nevdechlo.

 

Domácí dětské příkrmy

Dětské příkrmy můžete buď kupovat ve skleničkách nebo kapsičkách, nebo je dětem vařit doma.

Na domácí vaření vždy používejte čerstvou zeleninu a ovoce.

Nezapomínejte na správnou konzistenci, která musí odpovídat věku dítěte. Pro první příkrmy musí být konzistence hladká a jemná bez kousků, později když dítě už zvládne žvýkat se mohou přidávat kousky.

Dětské příkrmy nikdy nedochucujte a to ani solí nebo cukrem.

 

Pitný režim dítěte

Nezapomínejte, že pokud dítě dostává příkrmy je potřeba dodržovat i pitný režim.

Pití vždy podávejte v hrníčku. Můžete použít různé dětské hrníčky, které mají tvrdost savičky podle věku dítěte. Pití by se nemělo podávat z kojeneckých lahví.

Vhodné je podávat dětem vodu nebo dětské čaje. Pokud podávat sladké tekutiny nemělo by si dítě s hrnečkem hrát, aby se předcházelo vzniku zubního kazu.

Více informací o pitném režimu najdete v článku Pitný režim kojenců a batolat.

 

02

Co se vám ještě bude hodit při zavádění příkrmů?

  • Dětské plastové nádobí je skvělý pomocník při podávání příkrmů. Za prvé pokud něco upadne nádobí se nerozbije a za druhé veselé barvy a obrázky zaujmou děti a zpříjemní jim celý proces.
  • Některé dětské misky a talířky mají přísavku díky, které zůstane vše na svém místě, i když během jídla dítě do misky náhodou stračí.
  • Bryndáky jsou také skvělým pomocníkem při stolování malých dětí. Vybírat můžete z různých druhů a velikostí (gumové s kapsou, s rukávy,...). Díky bryndáku se omezí znečištění dětského oblečení a případně jeho zničení.

 

Imunologické okno a alergie

Termín imunologické okno používají lékaři na označení období věku dítě (4. - 6. měsíc), kdy je vhodné začít podávat dětské příkrmy, aby snížilo riziko vzniku alergií. V tomto období děti v kontaktu s alergeny reagují méně prudce.

Alergie na potraviny se může objevit u každého dítě v jakoukoliv dobu. Pokud se objeví vyrážka nebo jiné alergické reakce, vždy je potřeba navštívit vašeho pediatra a poradit se s ním. 

Podrobnější články o dětských alergiích si můžete přečíst v článku Alergie na bílkovinu kravského mléka a článku Jak snížit riziko potravinové alergie

 

Skladování a ohřívání příkrmů

Ohřívejte pouze tolik jídla, o kterém předpokládáte, že ho dítě sní. Neohřátou část skleničky nebo doma připravený příkrm uchovávejte v lednici a spotřebujte do 24 hodin po otevření.

Pokud chcete jídlo skladovat delší dobu, je vhodné ho zamrazit. Vhodné jsou na to například mrazící formičky, díky kterým jídlo rovnou i rozdělíte na případné porce.

 

Zkuste si přečíst i články