Jak naučit dítě jíst samostatně lžičkou

lžička1

Pokud začíná váš drobeček jíst sám lžičkou připravte si velkou dávku trpělivosti a hlavně se připravte na to, že všude kolem bude velký nepořádek. Ale nebojte, čím častěji budete trénovat, tím dřív bude vaše dítě jíst pěkně a kolem bude relativně čisto. Každý si tímto procesem musel jednou projít a všichni se to nakonec naučili, takže buďte trpělivý potrvá to delší dobu, ale nakonec se stanou vítězi všichni. Podíváme se na pár rad jak naučit dítě jíst samostatně lžičkou.

 

Kdy začít dávat lžičku?

Dětskou lžičku byste měli dítěti začít dávat, když o ní projevuje zájem, což bývá 8. - 12. měsíc.

Dobré je pokud už před tím zkoušelo vaše dítě jíst něco samo ručičkama. Vhodné jsou například kousky měkké zeleniny nebo ovoce, dětské křupky nebo pečivo. Díky tomu, že dítě jí rukama už se umí trefit do pusy a chápe princip krmení, bude pro něj jíst jídlo lžičkou o trošku snadnější.

Vaše dítě se natahuje po lžičce a chce jíst samo? Jsou dva způsoby jak ho krmení lžičkou naučit. 

  • Můžete ho nechat ať jí samo za pomoci lžičky a rukou. Jídlo bude opravdu všude, ale nakonec se metodou "pokus omyl" všechno správně naučí.
  • Použijte dvě lžičky. Jednu lžičku dáte dítěti, které se bude snažit vás napodobovat a druhou si necháte vy a budete s ní vašeho drobečka krmit, zatímco on sám se bude snažit o totéž.

V obou případech můžete dítěti trochu pomoct a ruku se lžičkou mu nasměrovat do pusinky.

Ať už si vyberete kteroukoliv metodu, vždy nejdřív dítě trochu nakrmte, protože než se to všechno naučí, bude hladové a při vlastním neúspěchu také frustrované.

 

Jaké jídlo je dobré pro první samostatnou lžičku?

Jak už jsme zmiňovali, je dobré nejdřív začít s jídlem do ruky, aby dítě pochopilo systém krmení se. Dejte mu kousky měkké zeleniny nebo ovoce, dětské křupky nebo pečivo.

Pro nácvik samostatného jezení lžičkou použijte nějaké husté jídlo, zeleninový příkrm nebo dětskou kaši. Případně můžete dát jídlo nakrájené na malinké kousky, ale lepší je kašovitá konzistence, protože se dětem bude lépe nabírat.

Řídké a tekuté jídlo (polévky) nejsou vhodné, protože to dítěti ze lžičky s největší pravděpodobností spadne dřív, než se dostane k puse.

 

Nastavte pravidla stolování

Měli byste nastavit pravidla stolování a ty potom dodržovat, aby dítě pochopilo, že je čas na jídlo a ne na hraní.

  • Dodržujte přibližně stejný čas na jídlo.
  • Dávejte jídlo na stejném místě. V jídelní stoličce u jídelního stolu nebo na dětské židličce u stolečku.
  • Jídlo není hračka, děti by si s ním neměly hrát a házet ho všude kolem sebe. U prvních pokusů bude dítě jídlo víc zkoumat, protože to bude něco nového a musí zjistit jeho tvar, vůni a chuť, takže bude používat i ruce a trochu si s ním pohrávat. Nechte děti jídlo prozkoumat, ale nesmí úmyslně jídlem házet nebo v něm namáčet ruce atd.
  • Nerozptylujte děti u jídla. Nepouštějte televizi, nečtete jim ani nic jiného. Děti by se měly na jídlo soustředit, protože pak se mohou přejídat nebo jíst málo.
  • Nezapomeňte je pochválit, když se jim podaří správně se trefit do pusinky nebo úspěšně sami naberou na lžičku.

 

lžička2

Jaké používat příbory pro děti

Dětem byste neměli dávat dospělé příbory, jsou moc těžké, velké a ostré, takže pro malé děti nebezpečné a nepohodlné.

Na začátku jsou nejlepší plastové lžičky, protože jsou lehké, dětem se dobře drží a snadněji s nimi manipulují.

Pokud dítě už ovládá alespoň trochu samostatné používání lžičky, můžete mu zkusit dát dětskou vidličku. Dětské vidličky jsou malé, mají tupé konce, dobře se drží v malých rukách a děti s nimi snadno manipulují.

Jakmile děti pochopí jak jídlo napichovat, zjistí, že jídlo vidličkou se jí vlastně jednodušší než lžičkou a pak jí chtějí používat častěji.

 

Jak zabránit špinavému oblečení u jídla

Na to jak zabránit ušpinění dětského oblečení během jídla jsou dvě metody. 

  • První metoda zajistí stoprocentně čisté oblečení, protože dítě před jídlem celé nebo jen do plenky svléknete. Po jídle ho celé umyjete a opět oblečete. Opravdu nedojde k žádnému znečištění dětského oblečení.
  • Použijete dětský bryndák. Ne vždy je možnost dítě celé svléknout a k tomu jsou dobrým pomocníkem dětské bryndáky, vybírat můžete z různých druhů a velikostí (látkové, gumové s kapsou nebo látkové s rukávy).

 

Vhodné místo pro jídlo malého dítěte

Dítě musí u jídla sedět a to buď v dětské stoličce nebo na dětské židličce u stolečku. Zabráníte tak tomu, aby mu jídlo zaskočilo a učí se tím základy správného stolování. Je dobré, aby nábytek byl snadno omyvatelný nebo použijte igelitový ubrus.

Před začátkem jídla odstraňte z dosahu všechny věci. Dítě se nebude rozptylovat a zároveň zabráníte jejich znečištění.

Počítejte s tím, že jídlo bude opravdu všude, na dítěti, na stole a židli, ale také na zemi. Proto je dobré dát jídelní stoličku někam, kde je linoleum nebo snadno omyvatelná podlaha.

 

Dětské nádobí

  • Dětské plastové nádobí je skvělý pomocník při podávání příkrmů. Za prvé pokud něco upadne nádobí se nerozbije a za druhé veselé barvy a obrázky zaujmou děti a zpříjemní jim celý proces.
  • Některé dětské misky a talířky mají přísavku díky, které zůstane vše na svém místě, i když během jídla dítě do misky náhodou stračí.
  • Dětské lžičky jsou lehké a dětem se dobře drží. Navíc se dělají různě barevné nebo s obrázky, takže děti zaujmou.
  • Dětské vidličky jsou skvělým pomocník pro starší děti. 

 

Nezapomeňte mít vždy po ruce vlhčené ubrousky nebo suché ubrousky a vodu, abyste mohli snadno a rychle reagovat a nemuseli nikam odbíhat, až to bude potřeba.

 

Zkuste si přečíst i články