Kdy a jak se začínají dávat dětem kaše

13

Pokud vaše miminko špatně spí a často se budí na mléko nebo dokonce málo přibírá a už ukončilo 4. měsíc, je dobré se poradit s pediatrem a začít mu dávat dětské kaše. Kaše se začínají zavádět přibližně ve stejnou dobu jako dětské příkrmy, ale pokud je to možné je lepší začít až po zeleninových příkrmech, protože kaše jsou sladké a děti pak zeleninu odmítají. Stejně jako příkrmy tak kaše dodávají dětem všechny živiny, kterých je v mléce nedostatek, takže jsou prospěšné pro jeho zdravý růst a vývoj.

Pokud si nejste jistí Jak začít zavádět dětské příkrmy zkuste si přečíst náš jiný článek na blogu.

 

Od kdy a kdy během dne se zavádějí dětské kaše?

Dětské kaše se mohou začít dětem dávat od ukončeného 4. měsíce a u kojených dětí se doporučuje až od ukončeného 6. měsíce.

Nejlepší doba pro zavádění kaší je místo večerní dávky mléka nebo na dokrmení. Večer před spaním kaše miminko skvěle zasytí a díky tomu bude lépe spát a nebude se, tak často budit na mateřské nebo kojenecké mléko.

Kaše se mohou podávat dětem i místo ranní dávky mléka a protože jsou plné energie, je to skvělý start do nového dne.

 

Mléčné a nemléčné kaše

Nemléčné kaše se připravují buď do mateřského nebo kojeneckého mléka anebo se připravují jen s vodou. Výhodou nemléčných kaší je, že se dají podávat i dětem které mají alergie nebo předpoklady k nim, v takovém případě se dají udělat i z mateřského, hypoalergenního mléka nebo jen s vodou. 

Mléčné kaše již obsahují kojenecké mléko, může to být i kozí kojenecké mléko. Na přípravu pak stačí jen ohřát převařenou kojeneckou vodu a kaši rozmíchat.

Příprava obou variant je velmi snadná a rychlá. Ohřejete mléko nebo vodu a rozmícháte správné množství kaše.

 

 kasicka

Je důležitý věk u výběru kaše?

Věk je velmi důležitý, protože kaše mají různou strukturu a můžou obsahovat kousky, takže můžete samozřejmě dávat starším dětem kaše určené od 4. měsíce, ale ne opačně.

Dětské kaše určené od 4. měsíce mají velmi jemnou strukturu, aby se malým dětem dobře jedly. Pro starší děti, které už umějí kousat, je struktura hrubší a navíc může obsahovat i kousky (třeba ovoce).

Starším dětem můžete do kaší přidávat i kousky ovoce pro zpestření chutí a zároveň jim přidáte další vitamíny.

 

První dětská kaše

Jako první dětské kaše se doporučují kaše vyrobené z jedné obiloviny a bez lepku. 

Vhodná je kaše rýžová nebo kukuřičná, protože jsou méně sladké, mají jemnější strukturu a jsou velmi dobře stravitelné.

ryzova ryzova2 ryzova1 ryzova4

 

Kdy začít dávat dětem lepek?

Odborníci nedoporučují podávání lepku moc dlouho odkládat, doporučuje se začít mezi 6. - 8. měsícem a nejlépe ještě v době, kdy je dítě kojené, protože kojené děti na lepek reagují nejlépe. 

Zavádět lepek do stravy, tedy začít dávat obilné/cereální kaše, se doporučuje v malých dávkách, první dny jen pár lžiček a postupně přidávat.

Pokud máte z alergie na lepek velký strach, tak nemusíte, protože alergií na lepek trpí v naší západní civilizaci pouhé jedno procento obyvatel.

obilna obilna2 obilna6 obilna4 obilna3 obilna1 obilna5 

 

Čtěte složení dětských kaší

Vždycky než koupíte novou dětskou kaši doporučujeme přečíst si složení. Na obale zjistíte, od kdy je kaše pro dítě vhodná, ale také co všechno obsahuje.

Dětské kaše by měly být bez sladidel a přidaného cukru, ale také bez barviv, stabilizátorů a konzervantů.

Kaše pro děti se obohacují o vitamíny a minerální látky, jsou zdrojem vlákniny a protože obsahují sacharidy jsou skvělým zdrojem energie. Také mají správný poměr bílkovin a tuků. Podporují tedy zdravý růst a přirozený vývoj, činnost trávicí soustavy, přirozený vývoj mozku i kosterní a svalové soustavy.

 

Na co si dát pozor při zavádění kaší?

  • Konzistence - kaše by neměla být udělaná moc hustá, protože pak by děti mohlo bolet bříško. Neměla by být ani moc řídká, protože pak ji budete mít všude jen je v puse vašeho drobečka.
  • Dítě by mělo být klidné a ne moc unavené, aby u jídla neusínalo. V takovém případě je lepší kaši nepodávat.
  • Dětské kaše stejně jako dětské příkrmy by se měly podávat lžičkou, aby je děti odlišily od kojeneckého mléka.

 

Co se vám ještě bude hodit při zavádění příkrmů?

  • Dětské plastové nádobí je skvělý pomocník při podávání příkrmů a dětských kaší Za prvé pokud něco upadne nádobí se nerozbije a za druhé veselé barvy a obrázky zaujmou děti a zpříjemní jim celý proces.
  • Některé dětské misky a talířky mají přísavku díky, které zůstane vše na svém místě, i když během jídla dítě do misky náhodou stračí.
  • Bryndáky jsou také skvělým pomocníkem při stolování malých dětí. Vybírat můžete z různých druhů a velikostí (gumové s kapsou, s rukávy,...). Díky bryndáku se omezí znečištění dětského oblečení a případně jeho zničení.

 

 Zkuste si přečíst i články