Alergie na bílkovinu kravského mléka

 milk2

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) patří k nejčastějším potravinovým alergiím u malých dětí. Postihuje 2 až 5 % kojenců a pokud se neléčí, může vážně poškodit trávicí ústrojí dítěte. Pozor nezaměňujte ji za intoleranci na laktózu, přestože mají některé příznaky stejné, tak se jedná o úplně jiné onemocnění. Intolerance na laktózu je metabolické onemocnění, zatím co alergie na bílkovinu kravského mléka je imunologické onemocnění.

Jak alergie na bílkovinu kravského mléka vzniká 

Imunitní systém dítěte reaguje na bílkoviny obsažené v kravském mléce, reakce je podobná jako když se tělo setká s bakterií nebo virem.

Pravděpodobnost, že vaše miminko bude mít alergie se zvyšuje pokud alespoň jeden z rodičů je alergik, pokud jsou alergici oba rodiče je pravděpodobnost ještě vyšší, protože na vznik alergií má vliv i genetika.

Bohužel bílkoviny z kravského mléka přechází i do mateřského mléka, takže postihuje i děti, které jsou plně kojeny.

Nejdůležitější při tomto onemocnění je včasná diagnóza, protože pokud to nebudete řešit mohlo by dojít k poškození zažívacího ústrojí dítěte.

 

V jakém věku se alergie na ABKM projeví? A kdy zmizí?

Alergie na bílkovinu kravského mléka se projevuje u malých dětí, nejčastěji do 3. měsíců, ale může se projevit během celého prvního roku.

Naštěstí tato alergie nepostihuje většinou nemocného celý jeho život. U většiny dětí do 3. let sama zmizí a do 6. let je to až u 90% nemocných, u kterých alergie zmizela.

 

Jak se alergie na bílkovinu kravského mléka projevuje?

  • Nejčastěji se projevuje problémy s trávicím systémem dítěte (průjem, zvracení, stolice s hlenem, stolice s krví, zácpa).
  • Často se projevuje na pokožce dítěte (ekzém, kopřivka, suchá a šupinatá kůže, opuchnutí rtů)
  • Výjimečně postihuje dýchací cesty (sípavé dýchání, kašel)
  • Může se stát, že přijde i anafylaktický šok, ale tento projev je opravdu velmi vzácný.

Projevy alergie na bílkovinu kravského mléka se mohou objevit do dvou hodin (potíže s trávicím systémem), ale i během několika dní (potíže s dýchacími cestami).

 

milk1

Diagnóza alergie na bílkovinu kravského mléka

Pokud máte podezření, že má vaše dítě má alergii na bílkovinu kravského mléka, navštivte svého pediatra! Nikdy se nesnažte diagnózu stanovat sami, mohli byste dítěti více uškodit než prospět.

Diagnóza na alergie na bílkovinu kravského mléka se určuje pomocí eliminačně-expozičního testu, kdy se ze stravy matky nebo dítěte odstraní všechny potraviny, které obsahují mléko. Dětem, které nejsou kojené a dostávají kojenecké mléko se začne podávat speciální mléko. Potom se čeká až odezní příznaky alergie, do 3 dnů vymizí trávicí potíže (průjem, kolika, stolice s krví) ostatní příznaky mohou odeznít až během několika týdnů (ekzém, hlen ve stolici, kašel). Po odeznění příznaků, většinou se čeká 2-4 týdny, se začne dětem znovu dávat kojenecké mléko obsahující bílkovinu kravského mléka nebo u kojených dětí matka znovu zařadí tyto potraviny do stravy. Pokud se znovu objeví příznaky potvrdí to diagnózu. 

 

Co dělat pokud se ABKM potvrdí?

Kojené děti - Matka musí ze své stravy vyřadit všechny potraviny, které obsahují bílkovinu kravského mléka, tedy mléčné výrobky a potraviny které obsahují mléko, protože bílkoviny se vstřebávají i do mateřského mléka. 

Nekojené děti - Lékař doporučí, které mléko je pro vaše dítě vhodné. Při lehkém průběhu alergie někdy stačí kojenecké mléko nahradit mlékem s extenzivně hydrolyzovanou bílkovinou, takové mléko se vyrábí z kravského mléka, ale bílkoviny se rozštěpí.

U těžké alergie se musí kojenecké mléko nahradit výživou na bázi aminokyselin. Takové mléko neobsahuje bílkovinu kravského mléka ani ve stopovém množství.

Děti často speciální výživu odmítají, protože má jinou chuť i vůni a může to chvíli trvat než si na ní zvyknou. Pokud chcete proces usnadnit, krmte jen opravdu hladové dítě nebude mít čas mléko tolik zkoumat.

 

Na co dávat pozor

Uslyšíte plno rad a tipů, co vaše dítě může a co ne. Vždy dbejte na to, co vám řekne váš pediatr.

Kozí mléko

Kozí mléko není vhodné dětem dávat pokud mají alergii na bílkovinu kravského mléka, protože bílkovina v kozím mléku je hodně podobná, takže na ní vaše dítě bude s největší pravděpodobností reagovat úplně stejně.

Přesto se může stát, že při lehkém průběhu alergie, vám lékař doporučí kozí mléko a to proto, že kozí mléko má bílkoviny lépe stravitelné a tak by nemusely dítěti způsobovat potíže.

Rostlinná mléka

Rostlinná mléka také nejsou vhodná jako náhrada za kojenecké mléko, protože neobsahují dostatek živin, které dítě potřebuje pro svůj zdravý růst a vývoj. 

Navíc u sójového mléka je velká šance, že na něj bude dítě mít alergickou reakci, protože sója je silný alergen.

Potraviny s mlékem

Při alergii na bílkovinu kravského mléka je opravdu nutné vyhnout se mléku ve všech jeho podobách, a to i když se v potravinách objevuje jen v malém množství. 

Nezapomínejte že i některé druhy pečiva nebo sušenek mohou obsahovat mléko. Je nutné číst složení potravin a vybírat jen ty bez mléka.

 

Čím nahradit kojenecké mléko při ABKM

Vždy se musíte poradit s lékařem, on vám poradí jaké mléko je pro vaše dítě vhodné, aby byl váš drobeček zdravý a správně prospíval.

Speciální výživa má za úkol minimalizovat reakci imunitního systému a musí splňovat výživové požadavky pro kojence. Jedná se o výživu s extenzivně hydrolyzovanou bílkovinou nebo výživu na bázi aminokyselin.

 

Laktózová intolerance

Laktózová intolerance má sice hodně podobné příznaky jako alergie na bílkovinu kravského mléka, ale nejedná se o imunitní onemocnění, ale o metabolické. Lidé s tímto onemocněním mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat (štěpit) mléčný cukr neboli laktózu na glukózu a galaktózu, které se lépe vstřebají do těla.

Onemocnění se může projevit v jakémkoliv věku člověka, ale u kojenců se objevuje jen velmi vzácně.

Příznaky jsou průjem, nevolnost, plynatost, nafouknuté břicho, bolesti břicha a objevují se od 30 minut do 2 hodin po konzumaci mléčných výrobků.

Při léčbě se musí z jídla odstranit laktóza, což není v dnešní době tak náročné, protože na trhu je mnoho výrobků označených jako "bez lakózy", výrovky z kozího a ovčího mléka a také výrobků z rostlinných mlék, které jsou při tomto onemocnění vhodné. 

 

 Jak snížit riziko potravinové alergie zjistíte v našem dalším článku na blogu.