Jak snížit riziko potravinové alergie?

alergie

Dětí s alergiemi je čím dál víc, stejně tak roste počet dospělých, kteří trpí alergiemi. Vliv na vznik alergie mají okolní vlivy ale také dědičnost (genetika), takže pokud vy nebo váš partner trpíte alergiemi, je vysoká šance, že i vaše dítě bude mít nějakou alergii. Bohužel pokud je dítě alergické většinou mu alergie zůstane nebo se časem přidají jiné. Podíváme se na to, jak toto riziko trochu snížit, aby alergie vaše děti tolik netrápily.

 

Co je alergie a jaké je riziko vzniku

Alergie vzniká, když imunitní systém vyhodnotí neškodnou látku jako nebezpečnou, tělo reaguje na alergeny podobně jako kdyby se setkalo s viry nebo bakteriemi, tím vzniká obraná reakce.

Vliv na vznik má kromě okolních vlivů také dědičnost. Pokud alergiemi trpí alespoň jeden z rodičů, je velká pravděpodobnost, že bude mít alergie i vaše dítě. Pravděpodobnost stoupá v případě, že alergici jsou oba rodiče a to až na 50-70%. Vliv na vznik alergií má také cigaretový kouř a prostředí ve kterém dítě vyrůstá. Kojené děti mají nižší pravděpodobnost, že se u nich časem projeví alergie.

Nejčastější alergie u kojenců je alergie na bílkovinu kravského mléka (můžete si přečíst článek o Alergii na bílkovinu kravského mléka), naštěstí se jedná o alergii, ze které děti většinou časem vyrostou. Celkově u malých dětí bývá nejčastějšími alergiemi právě ty na potraviny, až později se přidávají alergie na pyl, roztoče, prach,...

 

Alergie nebo Intolerance

Nezaměňujte alergii a intoleranci, protože se jedná o dvě odlišné reakce. 

Alergie je reakce imunitního systému na nějaký antigen/alergen, což bývá většinou bílkovina.

Intolerance je reakce metabolického systému, který má sníženou nebo chybějící schopnost strávit určité potraviny (části potravin), protože má nedostatek nebo mu úplně chybí trávicí enzymy.

 

Jak na snížení rizika alergií

Jedna z prevencí, které doporučují odborníci pro děti s predispozicemi ke vzniku alergií je kojení. Doporučuje se děti kojit nejméně do 6. měsíců.

Dětem, které nelze kojit a musí se jim podávat kojenecké mléko se doporučuje dávat hypoalergenní kojenecké mlékoHypoalergenní kojenecké mléko má částečně naštěpenou mléčnou bílkovinu a ta je tělem lépe přijímána. HA mléka mají nahořklou chuť a děti je někdy odmítají, nenechte se odradit prvním neúspěchem a zkoušejte to znovu, nejlépe pokud bude dítě hodně hladové, nakonec si na chuť zvykne. Vždy byste se měli poradit s vaším pediatrem, jestli je pro vaše dítě vhodné podávání hypoalergenního mléka.

Neodkládejte zbytečně zavádění dětských příkrmů, tím se alergiím nevyhnete. Nejlepší je začít dávat dětské příkrmy mezi 4. - 6. měsícem, ale měli byste se poradit se svým lékařem. Pokud se chcete dozvědět víc o tom Jak začít zavádět dětské příkrmy neváhejte si přečíst náš článek.

 

Alergie na dětské plenky

Alergie na dětské plenky se projevuje vyrážkou v oblasti plenek (zadeček, bříško, třísla). Pokud se tyto příznaky u vašeho miminka objeví, ne vždy se musí nutně jedna o alergii na pleny, někdy může jít o reakci na nějakou potravinu, kterou dítě snědlo a některé látky z ní byly vyloučeny močí nebo stolicí a následně došlo k podráždění.

Při výběru dětských plen se snažte vybírat plenky bez chemie, parfemace a nebělené chlorem, tím snížíte pravděpodobnost vzniku alergie. Potřebujete poradit s výběrem plen, přečtěte si článek Jak vybrat dětské plenky

Vlhčené ubrousky mohou také u dětí způsobit alergickou reakci, takže ne vždy musí jít o alergii na plenky. 

 

Alergie na kosmetiku

Alergie na kosmetiku se projevuje zarudnutím pokožky, svěděním, někdy se objeví ekzém nebo puchýřky.

Vždy používejte pro své děti jen dětskou kosmetiku určenou pro citlivou dětskou pokožku, předejte tím nepříjemným alergickým reakcím. Pokud má vaše dítě problémy s alergickými reakcemi na kosmetiku můžete vyzkoušet nějakou ECO kosmetiku (Kit & Kin, Attitude nebo NeBiolina), tato kosmetika je většinou hypoalergenní a určena pro tu nejcitlivější pokožku.

 

alergie1

Potravinová alergie u malých dětí

Potravinová alergie je nejčastější alergie u kojenců a malých dětí, vyskytuje se až u 8% dětí. Přibližně třetinu alergií na potraviny tvoří Alergie na bílkovinu kravského mléka, naštěstí tato alergie dětem většinou nezůstane po celý život, až u 90% dětí do 6 let vymizí. Další časté potravinové alergie jsou na vejce, lepek, ořechy, sóju, exotické a mořské plody.

Nesnažte se o to, aby se vaše děti všem alergenům vyhýbaly, čím déle budete setkání s alergeny oddalovat tím vyšší je pravděpodobnost, že se u dítěte alergie objeví. Nejlepší je využít tzv. Imunologické okno, což je termín který používají lékaři na označení období věku dítě (4. - 6. měsíc), kdy je vhodné začít podávat dětské příkrmy, aby snížilo riziko vzniku alergií. V tomto období děti v kontaktu s alergeny reagují méně prudce.

Kozí, ovčí a rostlinná mléka nejsou vhodná jako náhrada kojeneckého mléka při alergie na bílkovinu kravského mléka, ale například kozí kojenecké mléko je lépe snášeno u dětí s citlivým zažíváním, protože bílkoviny obsažené v kozím mléce jsou lépe stravitelné.

Nové potraviny vždy zavádějte pomalu, jeden druh podávejte 2-3 dny, ať snadněji poznáte na co vznikla případná alergie. První potraviny, které dětem dáváte, by měly být tepelně zpracované, lépe se tráví a snižuje to alergické reakce. Začínejte vždy s druhy zeleniny, která má nízké riziko vzniku alergie. Potřebujete poradit Jak začít zavádět dětské příkrmy přečte si náš článek na blogu.

 

Projevy potravinové alergie

  • bolest břicha
  • zažívací problémy 
  • svědění v ústech nebo opuchnutí jazyka
  • kašel (sípavé dýchání) někdy rýma
  • kopřivka 
  • ekzém

 

Potenciální alergeny

  • mléko
  • lepek (ječmen, pšenice, žito, oves, špalda)
  • ořechy (hlavně arašídy, vlašské, lískové)
  • vejce
  • ryby (nejčastěji mořské ale mohou být i sladkovodní)
  • mořské plody
  • sója
  • ovoce (citrusy, exotické ovoce, jahody)
  • zelenina (rajčata, paprika, celer)
  • potraviny s konzervačními látkami, barvivy, umělými aromaty