Pitný režim kojenců a batolat

 piti2

Dostatečné množství tekutin je pro miminka důležité pro jejich správný růst a vývoj. Voda hydratuje, je důležitá, aby správné fungovalo trávení, pomáhá regulovat tělesnou teplotu dítěte a pomáhá předcházet infekcím močových cest a ledvin. Kojená miminka nepotřebují až do 6. měsíce, kdy se zavádějí příkrmy, dostávat žádné další tekutiny, všechno co potřebují mají v mateřském mléce, protože obsahuje až 87% vody, a tak díky svému unikátnímu složení zažene hlad i žízeň. Miminkům, která dostávají kojenecké mléko, je vhodné začít dávat vodu nebo čaj o něco dříve.

 

Co dávat kojencům a batolatům pít?

Kojenecká voda

Kojenecká voda se vyrábí speciálně pro kojence a je nejlepší možností, co dávat dětem pít.

  • má kontrolované množství minerálních látek
  • kontrolované množství dusičnanů a dusitanů
  • neobsahuje fluor ani chlor, které jsou v kohoutkové vodě
  • neměla by být chemicky ošetřena
  • nesmí být nijak upravovaná
  • musí být označena jako Kojenecká voda

Odborníci doporučují kojeneckou vodu, přestože je určená přímo pro kojence, alespoň do 6. měsíce převařovat. Potom už to není, tak potřebné, protože děti se stejně začínají sami pohybovat a setkávají se s bakteriemi. 

Kojeneckou vodu je vhodné dávat dětem nejméně do 1. roku věku. Víc informací o tom Proč je lepší používat kojeneckou vodu? najdete také na našem blogu.

Používání kohoutkové vody se pro kojence nedoporučuje, ani když se voda převaří, protože se sice odstraní bakterie, ale zůstanou dusičnany, které jsou pro kojence a malé děti nebezpečné. Navíc voda obsahuje fluor a chlor a ty také nejsou pro kojence vhodné. Kohoutkovou vodu mohou také znehodnocovat staré trubky. Pokud chcete používat kohoutkovou vodu, měli byste mít jistotu, že je opravdu čistá a vhodná pro malé děti, aby z nich neměli zažívací nebo jiné potíže.

V obchodech můžete narazit i na "vodu vhodnou pro přípravu kojenecké stravy", tato voda nemusí splňovat přísné požadavky jako kojenecká voda. Doporučujeme číst složení pokud budete takovou vodu kupovat.

Minerální vody také nejsou vhodné pro kojence, protože obsahují vysoké množství minerálních látek a ty zatěžují u malých dětí ledviny.

Dětské čaje

Podávání dětských čajů je vhodné až když dítě začíná jíst příkrmy. Čaje by neměly být hlavní součást pitného režimu, ale pouze jako zpestření, nejlepší pro malé děti je čistá kojenecká voda.

Malým kojencům lze dávat například fenyklový čaj, který pomáhá při bolení bříška a nadýmání. V takovém případě ho podávejte jen v malém množství třeba po lžičkách nebo stříkačkou.

Nedávejte dětem černý a zelený čaj, protože obsahují třísloviny, které brání vstřebání železa a minerálů. 

Dětské čaje nikdy nedoslazujte. Děti to nepotřebují a navíc tím předcházíte vzniku zubního kazu a obezity.

Nezapomínejte, že i u čaje může u dětí vzniknout alergická reakce, takže nové čaje zavádějte, jen když nebudete dávat žádné nové příkrmy.

Ovocné a zeleninové šťávy

Ovocné a zeleninové šťávy jsou skvělým zpestřením jídelníčku, obsahují vitamíny a mají skvělou chuť.

Vždy by se měly podávat jen ředěné a navíc opravdu jen na zpestření, protože se vlastně jedná spíše o potravinu než pití.

Nezapomínejte, že může u dětí vzniknout alergická reakce, takže nové šťávy zavádějte, jen když nebudete dávat žádné nové příkrmy.

 

 piti1

Kdy je dobré podávat dětem pití?

Děti nepoznají, že mají žízeň, proto je potřeba, aby jste na jejich pitný režim dohlíželi vy a naučili je správnému pitnému režimu.

Nejlepší doba, kdy je dobré dítěti podávat pití je po jídle nebo během jídla, protože stejně jako dospělí mají děti u jídla žízeň. Také pokud děti jedí křupky nebo jiné suché svačinky je dobré jim k tomu dát napít. Náš článek Jak začít zavádět dětské příkrmy vám poradí jak na příkrmy.

Nedávejte pití před jídle, dítě by pak nemuselo chtít jíst, protože v tu chvíli bude mít plné bříško.

  • naučte dítě správný pitný režim
  • i když vám řekne, že nemá žízeň nechte ho alespoň trochu napít, většinou se pak napije hodně
  • nechávejte pití na očích, aby si o něj mohly děti sami snadno říct
  • nenechávejte dětem hrneček moc dlouho, aby stále sály a hrály si s hrnečkem. Předejte tak vzniku zubního kazu.
  • nedostatek tekutin poznáte podle tuhé stolice, v takovém případě je potřeba zvýšit příjem tekutin
  • pokud se dítě potí dejte mu napít

 

Kolik by mělo dítě denně vypít?

Kojenci od 6. měsíců do jednoho roku by měli denně vypít asi 400 ml tekutin.

Děti od 1. roku do 4. let by měly vypít asi 1000 ml tekutin denně.

Zvýšený příjem tekutin

Pokud je horko a dítě se potí, má horečku nebo má průjem či zvrací je důležité příjem tekutin zvýšit, aby nedošlo k dehydrataci. U kojených dětí můžete podávat tekutiny lžičkou nebo stříkačkou, protože pokud mu dáte kojeneckou lahev mohlo by začít odmítat prs. Situaci byste měli vždy konzultovat s vaším pediatrem.

Pitný režim v létě

V létě během horkých dnů, by se stejně jako u dospělých, měl příjem tekutin malých dětí zvýšit. 

U kojených dětí je dobré častěji kojit, vždy když si miminko řekne nebo mu klidně i prs nabízejte. Je důležité, aby příjem tekutin zvýšila i maminka, aby nedošlo k dehydrataci a případné ztrátě mateřského mléka. Nemusíte se bát, že když budete v takovém případě více kojit bude miminko moc přibírat na váze, protože při častějším kojení se složení mléka samo přizpůsobí potřebám miminka.

Jak poznáte jestli má dítě dostatek tekutin?

Sledujte tuhost stolice a také frekvenci močení vašeho dítěte. Pokud je moč příliš žlutá a zapáchá je dítě dehydratované. 

 

Jak vybrat láhev nebo hrneček?

Pití je vhodné podávat v dětském hrnečku a ne v kojenecké láhvi, protože tím předcházíte vzniku zubního kazu. Pouze pokud potřebujete podávat pití u opravdu malých dětí použijte kojeneckou láhev.

Dětských hrnečků se vyrábí mnoho druhů.

  • doporučujeme na začátek hrnek s měkkým pítkem a s držadly, aby si ho děti mohly samy podržet
  • některé děti nechtějí pít z hrníčků s pítkem, pak je vhodnou variantou hrnek s brček. Pro děti je to větší zábava používat takový hrnek, navíc se nemusí naklánět, když dítě pije.
  • kolem 1. roku se doporučuje začít dítě učit pít z normální hrnečku, aby se zpočátku děti nepolily, je dobré pořídit učící hrnek, ze kterého se pije stejně jako z normálního, ale děti se nepolejí

Vždy vybírejte savičku podle věku dítěte, protože od toho se odvíjí tvrdost savičky. Pro malé děti se dělají savičky měkké silikonové a pro starší tvrdší plastové.

hrnek hrnek1 hrnek2 hrnek3