Jak pečovat o citlivou dětskou pokožku

Jak pečovat o citlivou dětskou pokožku

Dětská pokožka je velmi jemná a citlivá, protože je mnohem tenčí, více vstřebává látky, které na ní působí a má sklony k vysušení. Proto je důležité používat na její péči přípravky určené právě pro dětskou pokožku, aby jí prospívaly, co nejméně zatěžovaly a nedocházelo k jejímu poškození. Dětská kosmetika obsahuje látky, které udržují přirozenou vlhkost, pružnost, nechávají pokožku dýchat a působí protizánětlivě, tím udržuje pokožku hydratovanou a zdravou. Při používání jiných přípravků než dětské kosmetiky může dojít k podráždění a alergiím.

 

Péče o dětskou pokožku během koupání

Dříve se doporučovalo koupat děti každý den, v dnešní době už odborníci od tohoto tvrzení ustupují, protože pro zachování zdravé a pružné dětské pokožky je potřeba do ní co nejméně zasahovat. Doporučuje se koupání jednou za 2-3 dny, pokud má vaše dítě problémy s pokožkou (například ekzém), pak se doporučuje koupání jednou týdně.

První dětská koupel by měla počkat až do zahojení citlivého pupíku, před tím se dá koupat také, ale bříško by nemělo být ponořené, aby se předešlo vzniku infekce.

Před každou koupelí svého drobečka je nutné otřít zadeček a genitálie, aby se případné nečistoty ze stolice a moči nedostaly do vody, protože by mohlo dojít k podráždění dětské pokožky.

Používejte dětskou kosmetiku určenou pro citlivou dětskou pokožku. Dětské šampony, koupele, mycí gely nejen že pokožku nevysušují, ale také nedráždí oči.

Po každé koupeli byste měli děti namazat vhodným dětským olejem, tělovým mlékem nebo dětským krémem. Olej můžete přidat i přímo do koupele a pak není potřeba děti mazat, pokud je netrápí ekzém nebo suchá pokožka.

Potřebujete poradit Jak na koupání miminka? Neváhejte si přečíst náš článek na blogu, který se tomuto tématu věnuje.

 

Masáže malých dětí

Masáže prospívají vašemu dítěti hned z několika hledisek.

  • Díky masáži můžete pomoct miminku od případné bolesti (např. bříška)
  • Promažete pokožku celého těla
  • Miminko je po masáži uvolněné a klidné
  • Navazujete s miminkem ještě bližší vztah, díky jemným dotekům a času který spolu trávíte

Používejte na masáže dětské oleje, případně za studena lisované oleje (mandlový, olivový, slunečnicový, pupalkový, kokosový,...).

Masáže můžete provádět klidně každý den, ale nezapomínejte že miminko by u ní mělo být v dobré náladě a odpočinuté, abyste si to oba mohli skvěle užít.

Chcete masáž vyzkoušet, ale nevíte jak to? Zkuste si přečíst článek Masáže miminek a malých dětí.

 

Jak pečovat o citlivou dětskou pokožku 2

Jak chránit dětskou pokožku před sluncem?

Dětská pokožka potřebuje ochranu před slunečním zářením po celý rok. Mnoho lidí si neuvědomuje, že sluneční paprsky mohou poškodit pokožku, i když se nejedná o intenzivní sluneční záření, které na nás působí během léta. Sluneční paprsky mohou být stejně škodlivé i během slunečných zimních dnů.

Pokožka malých dětí má navíc nízkou pigmentaci a sníženou bariérovou funkci, proto je ještě více citlivá na UV záření a hrozí že se děti snadno spálí.

Nejlepší dětské opalovací krémy by měly být s oxidem zinečnatým nebo oxidem titaničitým, protože ty vytváří na kůži bílou vrstvu, která odráží sluneční paprsky.

Dětské opalovací krémy by měly mít co nejvyšší faktor (SPF - Sun Protection Factor), protože ten nám napovídá, jak dobře daný krém pokožku ochrání.

Chcete se dozvědět víc o tom Jak pečovat o dětskou pokožku v létě? 

 

Jak vybírat dětskou kosmetiku?

Nejdůležitější parametr při výběru dětské kosmetiky by mělo být složení. Dětská kosmetika by měla být nejlépe z přírodních ingrediencí, měla by být bez parfemace, alkoholu, parabenů, ftalátů a dalších konzervačních látek a aditiv. 

Dětská kosmetika obsahuje látky, které udržují přirozenou vlhkost, pružnost, nechávají pokožku dýchat a působí protizánětlivě, tím udržuje pokožku hydratovanou a zdravou.

Problémová pokožka se sklonem k vysušení nebo s ekzémem potřebuje speciální přípravky. Někdy stačí používat přírodní hypoalergenní kosmetiku a problémy se zmírní nebo zmizí. Pokud se stav nemění nebo dochází ke zhoršení je potřeba kontaktovat lékaře a poradit se s ním jaké kosmetické přípravky používat.

Nechte se inspirovat a přečte si článek Jak vybrat kosmetiku pro děti na našem blogu.

 

Nejčastější problémy dětské pokožky

  • Opruzeniny a plenková dermatitida patří mezi nejčastější problémy s dětskou pokožkou. Projevují se zarudnutím, pálení a svěděním. Nejlepší je těmto problémům předcházet a to častým přebalováním, aby pokožka nebyla dlouho v kontaktu s močí a stolicí a používat vhodné krémy na opruzeniny, které vytváří bariéru na kůži a tím brání vzniku opruzenin. Trápí vašeho drobečka opruzeniny? Přečte si článek Jak se zbavit opruzenin a předcházet jim.
  • Suchá a šupinatá pokožka hlavy trápí hodně miminek, naštěstí se nejedná o nic vážného a dá se snadno léčit. Nikdy se nesnažte suchou kůži na hlavě miminka strhávat rukou, mohlo by dojít k poškození pokožky a vzniku zánětu. Nejlepší je namazat hlavičku olejíčkem před koupáním miminka a potom jemným dětským hřebem vyčesat.
  • Zarudnutí citlivých míst na krku, v podpaží, pupíku a za ušima bývá taky velmi časté a to hlavně v letních měsících, kdy se miminko více potí. Jako prevence se doporučuje každý den tato místa otírat vatovým tampónem nebo látkovou plenou namočenými do vody. Při podráždění je dobré tato místa namazat ochranným krémem. Můžete použít třeba Bepanthen nebo Sudocrem, protože nejen že chrání před vznikem opruzenin, ale také je léčí.
  • Svědivá a suchá místa (ekzém) vznikají většinou jako alergická reakce, může se jednat potravinou alergii (Jak snížit riziko potravinové alergie?) nebo alergii na kosmetiku, tyto dvě bývají nejčastější. Nezapomínejte, že alergická reakce může vzniknout i na prací prostředky. Rady Jak prát pro miminko najdete v jiném článku na našem blogu. Trápí vaše miminko atopický ekzém? Přečtěte si článek Jak pečovat o atopickou pokožku.

 

Jak předcházet vysušení dětské pokožky

  • Nekoupat dítě příliš často. Odborníci doporučují jednou za 2-3 dny.
  • Nepoužívat příliš mnoho mycích prostředků
  • Používat kosmetiku určenou pro citlivou dětskou pokožku.
  • Nepoužívat agresivní prací prostředky. Nejlepší je používat prací prostředky určené pro praní dětského prádla.
  • Pečovat o pokožku, i když se dítě nekoupe. Otírání citlivých míst a promazávání suché pokožky.
  • Nechávejte děti volně "větrat". Položte miminko třeba na jednorázovou nebo látkovou přebalovací podložku a sundejte mu plenku, pokud je dost teplo klidně svlékněte celé miminko a nechte ho takhle chvíli "větrat". Váš drobeček vám bude vděčný a jeho pokožka také.