Proč je lepší používat kojeneckou vodu?

voda2

Kojenecká voda se vyrábí speciálně pro kojence, je vhodná na přípravu kojeneckého mléka, dětských kaší, dětských čajů i přímo k pití pro malé děti. Kojenecká voda musí splňovat přísná kritéria hlavně na množství dusičnanů a dusitanů, ale i minerálních látek.

 

Jaká je nejlepší kojenecká voda?

  • má kontrolované množství minerálních látek
  • kontrolované množství dusičnanů a dusitanů
  • neobsahuje fluor ani chlor, které jsou v kohoutkové vodě
  • neměla by být chemicky ošetřena
  • nesmí být nijak upravovaná
  • nesmí být filtrovaná
  • musí být označena jako Kojenecká voda

 

Proč převařovat kojeneckou vodu?

Odborníci doporučují kojeneckou vodu, přestože je určená přímo pro kojence, alespoň do 6. měsíce převařovat. Potom už to není, tak potřebné, protože děti se stejně začínají sami pohybovat a setkávají se s bakteriemi. Nicméně názory odborníků se liší, a tak vám někteří řeknou, že pokud se jedná o opravdu kvalitní vodu, není potřeba jí převařovat.

 

Od kdy do kdy děti potřebují kojeneckou vodu?

Pokud je miminko kojené nebudete kojeneckou vodu potřebovat až do zavedení dětských příkrmů.

Pro nekojená miminka budete kojeneckou vodu potřebovat už od narození na přípravu kojeneckého mléka.

Kojeneckou vodu je vhodné dávat dětem nejméně do 1. roku věku. Samozřejmě můžete i později, ale v tomto věku už dětský organizmus zvládne i kohoutkovou vodu, protože dětské ledviny už jsou schopny vylučovat z organismu do moče zvýšené koncentrace cizorodých a minerálních látek.

 

voda1

Proč není vhodná kohoutková voda?

Používání kohoutkové vody se pro kojence nedoporučuje, ani když se voda převaří, protože se sice odstraní bakterie, ale zůstanou dusičnany, které jsou pro kojence a malé děti nebezpečné, protože se vážou na krevní barvivo hemoglobin, který nemůže přenášet kyslík a zásobovat buňky.

Navíc může mít větší množství minerálních látek, které zatěžují ledviny malých dětí.

Kohoutková voda obsahuje fluor a chlor a ty také nejsou pro kojence vhodné, fluor může poškodit první mléčné zoubky.

Kohoutkovou vodu mohou také znehodnocovat staré rozvody (trubky). Pokud chcete používat kohoutkovou vodu, měli byste mít jistotu, že je opravdu čistá a vhodná pro malé děti, aby z nich neměli zažívací nebo jiné potíže.

 

Pozor na  vodu označenou "Voda vhodná pro přípravu kojenecké stravy"

V obchodech můžete narazit i na "vodu vhodnou pro přípravu kojenecké stravy", tato voda nemusí splňovat přísné požadavky jako kojenecká voda. Doporučujeme číst složení, pokud budete takovou vodu kupovat.

 

Minerální voda

Minerální vody také nejsou vhodné pro kojence, protože obsahují vysoké množství minerálních látek a ty zatěžují u malých dětí ledviny.

 

Tipy na závěr

Pokud nechcete kojeneckou vodu pokaždé převařovat, můžete si jí převařit o něco více najednou a přelít do termosky. Usnadní vám to přípravu kojeneckého mléka například v noci, ale i během dne. Nepřevařujte moc velké množství vody, při dlouhém skladování převaření ztrácí efekt.

Nevíte kolik by toho měl váš drobeček denně vypít a co dalšího je vhodné mu k pití dávat? Můžete si přečíst náš článek Pitný režim kojenců a batolat