Jak vybrat velikost jednorázových plenek?

velikosti

Vybrat správnou velikost plenky je velmi důležité, protože pokud bude plenka moc malá, tak bude vaše miminko tlačit a může z toho mít opruzeniny nebo otlačeniny. Zatímco pokud mu bude plenka moc velká, může protékat a bude docházet k nehodám, kdy budete muset převléknout celé miminko nebo i postýlku.

Velikost plenky určuje váha vašeho dítěte, ale pokud se už blíží ke konci váhového rozpětí, může se stát že už mu plenka nebude sedět. Každé miminko je jiné, takže to nemusí vždy přesně odpovídat.

 

Rozdělení podle hmotnosti

Většina výrobců plenek má váhové rozpětí stejné, ale někteří výrobci například u plenek Pampers se váhové rozpětí lehce vychyluje.

Plenky se rozdělují podle čísla velikosti(1,2,3,...), podle názvu (Mini, Midi, Maxi,...) a někdy i písmenem (M, L, XL,...).

Tabulka velikostí (Vyhledávat plenky u nás můžete i podle velikostí TADY.)

Velikost 0 0-2kg Micro, Before Neborn
Velikost 1 2-5kg Newborn XS
Velikost 2 3-8kg Mini S
Velikost 3 4-10kg Midi M
Velikost 4 7-18kg Maxi L
Velikost 4+ 9-20kg Maxi plus
Velikost 5 11-25kg Junior XL
Velikost 6 13+kg Junior extra XXL

 

Kalhotkové plenky Pants?

Kromě klasických plen se také vyrábějí pantsy tedy plenkové kalhotky, které jsou vhodné pro staří děti, které už se více pohybují a začínají chodit na nočník. Tady plenkové kalhotky, jak už název napovídá, fungují obdobně jako spodní prádlo a díky tomu se dítě lépe učí chodit na nočník.

Pantsy se natahují jako spodní prádlo, dají se sundat jako spodní prádlo, ale pokud je potřeba, tak se dají na bocích snadno roztrhnout a vašeho neposedu můžete jednoduše přebalit jako s klasickou plenkou. Výměna plenek je tedy velmi snadná a rychlá.

Plenkové kalhotky se vyrábějí od velikosti 3 do velikosti 6 (vyjímečně i vyšší velikosti).

02

 

Novorozenecké plenky

Ještě se zastavíme u novorozeneckých plenek, protože si zaslouží také malé upozornění. Některé novorozenecké plenky se vyrábí s vykrojením na citlivý pupík miminka, což je v prvních dnech velmi důležité.

 01