Jak vybrat jednorázové plenky

jak vybrat jednorazove

Pokud už máte za sebou rozhodování jestli vybrat látkové nebo jednorázové plenky a vyhrály ty jednorázové, tak vás čeká další rozhodování a vybírání, kdy musíte z velkého množství plenek na trhu vybrat ty správné. Pokusíme se vám váš výběr trochu ulehčit a poradit na co se při výběru zaměřit. (Jestli ještě váháte zkuste si přečíst článek Jak vybrat dětské plenky)

Jak vybrat velikost plenky

Samozřejmě nejdůležitější při výběru jednorázových plen je velikost. Všechny tyto plenky se rozlišují podle váhy dítěte, přestože se na nich bývá napsáno Newborn, Mini, Midi,... a někdy XS,S,M,... tak je vždy potřeba se zaměřit na váhové rozpětí plenky, protože se může u každého výrobce mírně lišit.

Správně padnoucí plenka by měla miminku dobře sedět kolem nožiček, aby ho netlačila, ale zároveň nesmí být moc volná, aby nic neprotékalo ven.

Pokud se chcete dozvědět víc o výběru velikosti přečtěte si náš článek Jak vybrat velikost jednorázových plen.

 

Indikátor vlhkosti

Některé plenky mají i indikátor vlhkosti, díky kterému je jednodušší poznat jestli plenka už potřebuje vyměnit. Jedná se o proužek zezadu na plence, který postupně mění barvu podle toho jak moc je plenka nasáklá.

Mezi takové plenky patří třeba plenky DADA extra care, Pampers Premium carePampers Night Pants, Baby Charm, Bella Happy (pouze do velikosti 2), BobiloKolorky Deluxe Velvet

 

Jaký je rozdíl mezi jednorázovými plenkami?

Jednorázové pleny by se dali rozdělit na několik kategorií, my se tady zaměříme na klasické plenky, EKO plenky a české plenky.

Klasické jednorázové plenky

Jsou to plenky určené na jedno použití, které vyrábí nejvíce výrobců na trhnu a jejich cena je většinou nižší než u EKO plen.

Tyto plenky mají většinou savou část vyrobenou z buničiny, do které se přidává gelový absorbační materiál (absorbent), díky kterému plenka zůstává v části, kde je v kontaktu s dětskou pokožkou stále suchá. Některé plenky mohou být běleny chlórem a parfemované.

Nedá se říct, které plenky jsou na trhnu nejlepší, protože každému miminku i mamince vyhovují jiné plenky, proto je potřeba je vyzkoušet a tu svojí značku si najít.

Můžeme vám doporučit třeba plenky DADA, které jsou za velmi příznivou cenu a podle recenzí mnoha maminek a i našich zkušeností se jedná o opravdu kvalitní plenky, které toho hodně vydrží a mají jen malé procentu výskytu alergií.

Výhody: dobrá savost a minimální protékání, snadné používání, pohodlí pro miminko

Nevýhody: ekologický dopad (zatěžují životní prostředí), cena (za plenkové období vychází dráž než pořízení látkových plen), nemusí vyhovovat dětem s citlivou pokožkou.

Z naší nabídky můžete vybírat: DADA, PampersBella HappyNew Love Premium, Panda

dada pampers happy new love panda

EKO plenky

Ekologické plenky se také vyrábí na jedno použití, ale na rozdíl od těch klasických se na jejich výrobu používají jen přírodní materiály.

Tyto plenky nejsou běleny a nepoužívá se na ně žádná parfemace, jen někdy může být použit přírodní olej třeba tee tree. Díky tomu jsou vhodnější i pro citlivou pokožku dětí se sklonem k alergiím.

Výhody: lépe rozložitelné (některé kompostovatelné), vhodné pro citlivou dětskou pokožku

Nevýhody: vyšší cena

Z naší nabídky můžete vybírat: Kolorky, MonPeriKit & Kin 

kolorky monperi kit

České plenky

Jak už sám název napovídá tak jsou to plenky od českých výrobců. Některé tyto plenky jsou zároveň i ekologické (například Kolorky), ale už jen fakt, že se jedná o plenky vyráběné v Čechách z nich dělá "udržitelné" plenky, protože se nemusí dovážet z velké dálky. Zároveň při jejich zakoupení podpoříte český trh.

Z naší nabídky můžete vybírat: Bobilo, Linteo Baby, Kolorky, Baby Charm

bobilo linteo kolorkycharm

 

Koupací plenky

V dnešní době vás už bez dětských koupacích plenek do bazénu nepustí a proto jsou na trhu k dostání i plenky určené ke koupání. Vybírat můžete také ze dvou druhů a to z jednorázových nebo z látkových.

U látkových plenek je výhoda, že se dají používat opakovaně a tak jsou vhodné hlavně, když třeba chodíte s miminkem plavat pravidelně. Plenky těsní u nožiček, takže nejenže chrání miminko před infekcemi, ale také nepropustí ven žádnou stolici a nedojde k znečištění vody.

Jednorázové plenky na koupání mají výhodu v tom, že po použití nebo když jsou znečištěné, je můžete rovnou vyhodit. Nevýhodou je, že nasají vodu a pak jsou těžší než látkové a také jsou mnohem dražší. 

Vždycky si ale před návštěvou bazénu nebo koupaliště zjistěte jaké mají požadavky, do některých se v látkových plenkách děti nesmí.

 04

Důležité doporučení

Pokud vybíráte první plenky nebo se chystáte změnit značku, doporučujeme vždy koupit jen jedno balení na zkoušku, protože se může stát, že vašemu miminku plenka nebude vyhovovat nebo se objeví alergie.

Navíc nezapomínejte že miminka velmi rychle rostou, takže až do velikosti 4 (Maxi, L) si nedělejte obrovské zásoby, aby vám z nich váš drobeček dřív nevyrostl, než je všechny spotřebujete.

 

 Pár věcí, které by se vám u výměny plenek mohly hodit.