Jak vybrat dětské plenky

01_1

Jaké vybrat dětské pleny je jedna z otázek, kterou si musí nadcházející rodiče položit. V dnešní době je výběr opravdu velký a není úplně snadné se v tom zorientovat, proto se vám pokusíme alespoň trochu poradit, aby jste měli výběr o něco jednodušší. V článku se podíváme na to, co všechno je potřeba zvážit a na co se zaměřit při výběru dětských plen.

 

Materiál - látkové nebo jednorázové 

První věc, kterou si musíte promyslet je jestli chcete používat jednorázové nebo látkové plenky.

Jednorázové plenky

Tyto plenky, jak už sám název napovídá, jsou určeny na jedno použití. Miminku plenku nasadíte a po použití jí vyhodíte do odpadkového koše. Manipulace s plenkou a celý proces je velmi jednoduchý a rychlý, což právě spoustě maminek vyhovuje. Není třeba plenky prát, sušit, žehlit a tím odpadá stres, který kolem toho může vzniknout, protože maminka má pak kolikrát pocit, že nemá čas na nic jiného.

Nevýhodou jednorázových plenek oproti látkovým je cena, protože u látkových je to sice vysoká první investice, ale ve výsledku vyjdou látkové plenky levněji.

Pokud se chcete dozvědět víc o jednorázových plenkách přečtěte si článek: Jak vybrat jednorázové plenky

Látkové plenky

V dnešní době je na trhu velké množství látkových plen, můžete vybírat z klasických čtvercových, vkládacích (ty jsou přesně uzpůsobeny do plenkových kalhotek), AIO (All-in-One, vše v jednom), SIO (Snap-in-one), kapsových nebo kalhotkových.

Látkové pleny mají na první pohled velmi vysokou pořizovací cenu, ale ve výsledku jsou mnohem ekonomičtější a pokud plánujete mít víc dětí tak o to ekonomičtější budou. 

Zároveň jsou také ekologické, protože jejich dopad na přírodu je minimální. 

Ovšem musíte se také zamyslet nad tím, že takové plenky je potřeba prát, sušit a v prvních týdnech žehlit, což zabere nějaký čas a ne každá novopečená maminka je schopná s malým miminkem všechno toto zvládnout. Samozřejmě se to zvládnout dá v klidu a bez stresu, ale každý jsme jiný a proto je potřeba se nad tímto aspektem také zamyslet při výběru plen.

Pokud se chcete dozvědět víc o látkových plenkách přečtěte si článek: Jak vybrat látkové pleny

20

Absorpční schopnost dětských plen

Jednorázové plenky mají většinou savou část vyrobenou z buničiny, do které se přidává gelový absorpční materiál (absorbent), díky kterému plenka zůstává v části, kde je v kontaktu s dětskou pokožkou stále suchá. 

Látkové plenky nemají takovou schopnost absorpce jako jako jednorázové, takže je potřeba miminko častěji přebalovat. Případně můžete vložit jednu plenku navíc, aby byla schopná o něco déle absorbovat vlhkost.

 

Cenový rozdíl

Jak už bylo zmíněno, tak látkové pleny jsou ekonomičtější, tedy levnější než plenky jednorázové. Za plenkové období vašeho miminka vás vyjdou jednorázové plenky přibližně na 16000-26000 zatímco látkové 6000-12000.

 

Zapínání plenek

Jednorázové dětské plenky mají dva druhy zapínání suchý zip nebo lepící pásky.

Suchý zip je určitě lepší variantou a to hlavně z důvodu, že se dá kdykoliv znovu rozdělat a zadělat. Pokud se vám miminko moc hýbe a plenku zaděláte křivě nebo se jen potřebujete ujistit, že je stále suchá a čistá, u suchého zipu máte jistotu, že půjde plenka opět snadno zadělat. Zatímco u lepících pásků se může stát, že už vám to znovu přilepit nepůjde.

U látkových plen se vyrábí zapínání na suchý zip nebo na patenty.

 05

Velikost plenky

Velikost plenky je velmi důležitý aspekt při vybírání plenek. Plenka musí perfektně sedět a nesmí být ani moc malá ani velká. Pokud je malá může způsobit opruzeniny a otlačeniny, pokud je moc velká mohla by protékat a bude docházet k nehodám.

Nejlepší způsob, jak určit správnou velikost jednorázových plenek, je řídit se podle váhy miminka. Každý výrobce označuje plenky právě váhovým rozpětím, protože je to nejpřesnější způsob, jak plenky označit. Zároveň se plenky označují ještě číslem (nejčastěji 0-6), písmenem (XS,S,M,...) nebo slovy (Mini, Midi, Maxi,...).

Velikost plenky určuje váha vašeho dítěte, ale pokud se už blíží ke konci váhového rozpětí může se stát že už mu plenka nebude sedět. Každé miminko je jiné, takže to nemusí vždy přesně odpovídat.

Pro starší děti, které se více hýbou (plazí a začínají chodit) se hodí plenkové kalhotky Pants, nandávají se stejně jako spodní prádlo a proto se aktivním dětem lépe oblékají. Pants jsou vhodné i pokud se vaše dítě učí chodit na nočník, protože se dají snadno sundat a nandat stejně jako kalhoty a spodní prádlo.

Potřebujete poradit s výběrem velikosti? Podívejte se na náš článek: Jak vybrat velikost jednorázových plen

 

Široké balení

Pokud vám ortoped doporučí balit miminko "na široko" kvůli špatnému vývoji kyčlí, potom vám jednorázové plenky určitě nebudou stačit, ovšem můžete to řešit, tak že látkovou plenku přidáte navrch, tak aby mělo miminko širší rozestup mezi nožičkami. V dnešní době už se nedoporučuje takto balit všechny miminka, pokud váš drobeček nemá žádné potíže není potřeba ho balit "na široko".

 

Alergie na plenky

U jednorázových plenek je riziko, že vaše miminko bude mít na danou plenku alergii (nejčastěji se osype - plenková dermatitida), větší než u látkových. Při takové situaci se doporučují plenky bez parfemace, nebělené chlorem, případně EKO pleny nebo látkové pleny, u kterých se riziko alergie hodně snižuje.

Doporučení: Pokud vybíráte nové nebo první plenky pro novorozence nedoporučujeme kupovat velkou zásobu, pokud už s nimi nemáte zkušenosti, protože každé miminko je jiné a mohla by se u něho vyskytnout alergická reakce a vám doma zbyde hromada nevyužitých plenek. Lepší je plenky nejdříve vyzkoušet a až potom dělat případné zásoby, ale nezapomínejte, že malé miminko spotřebuje asi 8-10 plenek denně a později už jen 5-6 plenek denně a malé děti opravdu rychle rostou.

 06

Indikátor vlhkosti

Některé jednorázové plenky mají vzadu na plence indikátor vlhkosti, který vám pomůže lépe poznat jestli je už potřeba plenku vyměnit. 

Mezi takové plenky patří třeba plenky DADA extra care, Pampers Premium carePampers Night Pants, Baby Charm, Bella Happy (pouze do velikosti 2), BobiloKolorky Deluxe Velvet 

 

Jak často měnit plenku 

Vaše miminko je potřeba přebalit vždy pokud je plenka mokrá nebo znečištěná stolicí. Jednorázové plenky mají absorpční jádro, které vlhkost uzavírá uvnitř a proto je plenka delší dobu suchá, takže není třeba ji tak často měnit. Látkové pleny by se měly měnit pokaždé, když je plenka mokrá, aby se předcházelo vzniku opruzenin.

Spotřeba plenek je individuální, ale je to přibližně u malých miminek 8-10 kusů denně a u větších 5-6 kusů denně. Látkových plenek za den použijete více než jednorázových.

 

Koupací plenky

V dnešní době vás už bez dětských koupacích plenek do bazénu nepustí a proto jsou na trhu k dostání i plenky určené ke koupání. Vybírat můžete také ze dvou druhů a to z jednorázových nebo z látkových.

U látkových koupacích plenek je výhoda, že se dají používat opakovaně a tak jsou vhodné hlavně, když třeba chodíte s miminkem plavat pravidelně. Plenky těsní u nožiček, takže chrání miminko před vznikem infekcí, ale také nepropustí ven žádnou stolici a nedojde k znečištění vody. Látkové koupací plenky rychle schnou a dají se prát.

Jednorázové plenky na koupání mají výhodu v tom, že po použití nebo když jsou znečištěné je můžete rovnou vyhodit. Nevýhodou je, že nasají vodu a pak jsou těžší než látkové a také jsou mnohem dražší. 

Vždycky si, ale před návštěvou bazénu nebo koupaliště zjistěte, jaké mají požadavky, do některých se v látkových koupacích plenkách nesmí.

 

 Pár věcí, které by se vám u výměny plenek mohly hodit.