Velikonoce - tradice, svátky a tvoření

velikonoce

Velikonoce jsou pro křesťany těmi nejdůležitějšími svátky, ale nejsou to jen svátky křesťanů, ale také židů a tradice pohanů. Kromě Ježíšova ukřižování a zmrtvýchvstání, také oslavují konec zimy a příchod jara a nového života. Někdy se jim také říká Svátky jara. Jsou to jedny z nejstarších tradic vůbec.

 

Svatý týden - Pašijový týden

Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonoční nedělí. Křesťané si při něm připomínají poslední týden pozemského života Ježíše.

Květná neděle - 2. dubna 2023

Oslavuje příjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma.

Během této neděle se trhají kočičky, které si pak můžete nechat v kostele posvětit.

Modré pondělí - 3. dubna 2023

V tento den křesťané měli volno a zdobili se kostely modrým plátnem.

Šedivé úterý - 4. dubna 2023

Tento den by se měl udělat velký úklid. Vymetání prachu a pavučin a právě proto je to šedivé úterý.

Škaredá středa - 5. dubna 2023

Je to den, kdy Jidáš zradil Ježíše a před tím se prý na něj mračil, proto právě Škaredá středa.

Lidé by se neměli v tento den mračit, protože pak se budou podle pověry mračit každou středu po celý rok. Navíc je to den, kdy by se měly vymetat komíny a proto se jí někdy také říká Sazometná středa.

Zelený čtvrtek - 6. dubna 2023

Křesťané si tento den připomínají poslední večeři Ježíše. V tento den naposledy znějí zvony protože pak "odlétají do Říma".

Lidé jedli hodně zelených potravin (zelí, hrách, špenát,...), které měly zaručit zdraví po celý rok, a právě proto se mu říká zelený.

Velký pátek - 7. dubna 2023

V tento den si křesťané připomínají Ježíšovo ukřižování.

Podle pověr se tento den otevírají hory a skály, aby vydaly své poklady. Neměly by se půjčovat věci, protože by mohly být očarované a nesmělo se prát prádlo protože by se máchalo v Ježíšově krvi.

Bílá sobota - 8. dubna 2023

Bílá sobota se nese ve znamení smutku u Ježíšova hrobu.

Lidé se připravují na Velikonoční neděli, pečou se mazance a beránci. 

Velikonoční neděle - 9. dubna 2023

Je to největší křesťanský svátek, protože došlo k Ježíšově vzkříšení (zmrtvýchvstání).

Lidé si nechávali posvětit velikonoční jídlo (mazanec, beránek, vajíčka,...) pak ho sami jedli nebo se dávalo návštěvám, aby se všem dobře dařilo. Někdy dávali i části posvěceného jídla hospodářství, aby se dařilo i jemu.

Velikonoční pondělí - 10. dubna 2023

V tento den se chodí na pomlázku. Chlapci chodí za děvčaty, aby je vyšlehali pomlázkami, což podle pověry jim zaručí, že budou následující rok krásné, mladé a zdravé. Za to od dívek dostávají malovaná vajíčka a stužky na pomlázku.

 

velikonoce 2

 

Velikonoční symboly

Mazanec a jidáše

Mazanec se peče na Bílou sobotu nebo ráno o Velikonoční neděli, potom si ho lidé nechávali světit. Měl by symbolizovat slunce a dříve nebyl sladký ale slaný.

Jidáše se pečou na Škaredou středu a jedí se ráno na Zelený čtvrtek, což má zajistit zdraví a ochranu před nebezpečím.

Malovaná vajíčka

Vejce byla vždy symbolem plodnosti, zrození a úrody a to je asi i jeden z důvodů, proč se používají na Velikonoce.

Barvení vajec je velmi stará velikonoční tradice, která se místo od místa může lišit, protože lidé používají různé techniky barvení, kreslení, polepování a škrábání.

Beránek

Je to symbol čistoty, nevinnosti a poslušnosti.

Dříve je jedlo o Velikonocích skopové maso ale protože bylo dost drahé lidé tuto tradici začali nahrazovat pečením sladkého pečiva ve tvaru beránka, kterého si pak nechávali stejně jako mazanec posvětit.

Zajíček

Zajíček je symbol skromnosti, pokory a chudoby.

Tradice o ukrývání vajíček na zahradě k nám přišla z Německa a zřejmě vznikla tak, že tou dobou se často po zahradách toulali zajíci a hledali potravu.

Pomlázka

Pomlázky se pletou z vrbového proutí a chlapci s nimi pak chodí vyšlehat dívky, chodí tedy na koledu. Říká se, že během šlehání z vrbového proutí přechází na dívku mládí, krása a zdraví a právě proto to chlapci dělají. Dívky jim pak na oplátku na pomlázku dají barevnou stuhu a malovaná vajíčka.

 

Velikonoční výzdoba

K Velikonocům patří i výzdoba, která nemusí být jen velikonoční ale i jarní, protože příroda už se probouzí a všechno začíná kvést.

Kromě malování vajíček a pečení si můžete s vašimi dětmi i vyrobit nějakou velikonoční výzdobu. Třeba zajíčky z toaletních ruliček nebo papíru, kuřátka z plat od vajíček nebo papírových talířů, košíčky z papíru na malovaná vajíčka.

eastereaster1easter 2easter 3easter 4