Jak vybrat látkové pleny

 02_2

Klasické bílé látkové pleny už se dnes moc nepoužívají, ale látkové pleny jako takové se opět hlásí o slovo. Dnes už se většinou klasické látkové čtvercové pleny používají spíše jen na zakrytí (kočárku, při kojení), při přebalování pod miminko, na rameno když dáváte miminko odříhnout a pod hlavičku do postýlky nebo kočárku. Stále se ale najdou maminky, které na ně nedají dopustit i co se týká využívání jako klasické plenky.

Látkové pleny jsou jemnější a prodyšnější, takže jsou šetrnější k pokožce vašeho miminka.

Pokud se stále nemůžete rozhodnout jestli používat jednorázové nebo látkové plenky zkuste si přečíst naše články: 

Jak vybrat dětské plenky nebo Jak vybrat jednorázové plenky

 

Jaké jsou druhy látkových plen

Na dnešním trhu najdete mnoho druhů látkových plen, klasické, kapsové, kalhotkové, AIO (All-in-one) a SIO (Snap-in-one), které se vyrábí z bavlny nebo z bambusu. Jsou jemné, prodyšné a šetrné k pokožce. Bambusové plenky rychleji schnou.

Klasické pleny

Klasické látkové plenky se dnes už nevyrábí jen v bílé barvě, ale v mnoha barvách, takže opravdu je z čeho vybírat. Vzhledem k tomu, že už se většinou nepoužívají jako plenky na přebalování, ale na zakrytí (kočárku, při kojení), při přebalování pod miminko, na rameno když dáváte miminko odříhnout a pod hlavičku do postýlky nebo kočárku, je výběr barev a motivů skvělou volbou.

Kalhotkové pleny

Na kalhotkové pleny musíte používat svrchní kalhotky, ale jedná se o nejsavější látkové plenky. Tyto pleny krásně sedí kolem nožiček a tak i snižují možnost protečení. Používají se nejčastěji na cesty nebo na noc.

Kapsové pleny

V přední části plenky je kapsa, do které se vkládá savá část (látková plena), tuto část jen při přebalování vyměníte za suchou, tedy pokud nedojde k znečištění i kapsové části. Výhodou je, že díky oddělení tyto plenky velmi rychle uschnou.

AIO (All-in-one) pleny

Tyto plenky jsou velmi podobné jednorázovým, co se týká použití. Jak název napovídá vše je v jednom a tím pádem je jejich použití velmi snadné. Na přebalování nepotřebujete vkládací pleny ani svrchní kalhoty, vezmete jen celou plenku AIO a vyměníte za novou, takto v celku se i perou, takže manipulace s nimi je opravdu velmi snadná a rychlá. 

SIO (Snap-in-one) pleny

Tyto plenky jsou velmi podobné plenkám AIO s tím rozdílem, že vnitřní savá vrstva se dá vyndat samostatně a opět zacvaknout zpátky. Někdy se tyto plenky označují také AI2 (All-in-two).

04_1

Ekologie a ekonomická stránka

Látkové pleny jsou ekologické, nezatěžují životní prostředí tolik jako plenky jednorázové. 

Zároveň jsou také ekonomicky výhodnější než plenky jednorázové. Sice na začátku vás čeká vyšší investice, ale ve výsledku jsou látkové plenky levnější a pokud plánujete více dětí o to výhodnější to bude.

Za jednorázové plenky za plenkové období vašeho miminka utratíte přibližně 16000-26000 zatímco za látkové 6000-12000.

 

Jaké jsou velikosti

Některé látkové pleny mají jen jednu velikost, protože na kalhotkách je více patentů a tak si plenku upravujete podle toho jak miminko roste. Jiné se pak rozdělují stejně jako jednorázové plenky podle hmotnosti vašeho dítěte, ale většinou jen na tři velikosti a to pro novorozence, kojence a pak batolata.

 

Savost látkových plen

Savost u látkových plenek je nižší než u jednorázových, protože neobsahují žádný absorbent, který by tekutiny udržoval uvnitř, proto je po potřeba látkové pleny měnit o něco častěji než ty jednorázové. Nicméně dnešní látkové plenky (ne ty klasické) se vyrábí z materiálů, které mají skvělou savost a po vyprání i rychle uschnou.

 

Alergické reakce

Používání látkových plenek se doporučuje u dětí, které trpí alergiemi, protože u látkových plen je jen malá pravděpodobnost vzniku alergií.

To ovšem neznamená, že je nemůžu používat všechny děti.

03_1

Věci, které by se mohly hodit

Separační plenka

Separační plenky se používají na látkové pleny, aby se oddělili hrubé nečistoty. Separační plenku po přebalení vyhodíte.

Svrchní kalhoty 

Hodit se vám budou také svrchní kalhoty tedy pokud nepoužíváte AIO plenky. Tyto kalhoty drží plenku na místě a zároveň brání vlhkosti znečistit oblečení.

Vkládací pleny

Tyto pleny zvyšují savost a tak není potřeba miminko, tak často přebalovat.

Nepromokavé tašky

Nepromokavé tašky jsou vhodné na čisté, ale i použité plenky, takže jsou skvělým pomocníkem při přebalování pokud jste na cestách.

 

Nakonec ještě pár věcí, které se hodí u každého přebalování

 

Koupací látkové plenky

V dnešní době vás už bez dětských koupacích plenek do bazénu nepustí a proto jsou na trhu k dostání i plenky určené ke koupání. Vybírat můžete také ze dvou druhů a to z jednorázových nebo z látkových.

U látkových plenek je výhoda, že se dají používat opakovaně a tak jsou vhodné hlavně, když třeba chodíte s miminkem plavat pravidelně. Plenky těsní u nožiček, takže nejenže chrání miminko před infekcemi, ale také nepropustí ven žádnou stolici a nedojde k znečištění vody.

Jednorázové plenky na koupání mají výhodu v tom, že po použití nebo když jsou znečištěné, je můžete rovnou vyhodit. Nevýhodou je, že nasají vodu a pak jsou těžší než látkové a také jsou mnohem dražší. 

Vždycky si ale před návštěvou bazénu nebo koupaliště zjistěte jaké mají požadavky, do některých se v látkových plenkách děti nesmí.

 

Nevýhody látkových plen

První nevýhodou látkových plen je, že jsou objemnější než jednorázové. Na druhou stranu pokud je potřeba dělat miminku "široké balení" jsou vhodnější volnou.

Další nevýhodou je, že je po použití musíte někde uschovat, před tím než je budete prát v pračce, vždy v uzavíratelné nádobě a stranou od ostatního prádla. Potom se také musí usušit a v prvních týdnech by se měly žehlit. Na toto všechno by neměly zapomínat prvorodičky, protože je to práce navíc a některé maminky stresuje, že nic nestíhají a nedostatečně se nevěnují miminku.