Jak vybrat kojenecké mléko pro vaše miminko?

 kojenecke mleko (3)

Nejlepší a nejvýživnější je pro vaše miminko mateřské mléko. Obsahuje přesně to, co vaše miminko potřebuje, ale ne vždy je možné kojit. Pokud k takové situaci dojde přichází na řadu kojenecké mléko. Důvodů pro ukončení kojení může být hodně, problémy s kojením, nedostatek mléka, špatně prospívající miminko,... Vždy je velmi důležité před tím, než začnete dítěti podávat kojenecké mléko se poradit s vaším pediatrem, který vám poradí i s případným výběrem mléka.

Kojení se doporučuje nejméně do 6. měsíců dítěte a pak je možné začít přecházet na kojenecké mléko. Nebo když mateřského mléka je málo můžete začít dítě dokrmovat i kojeneckým mlékem. Opět doporučujeme poradit se s vaším pediatrem. Všeobecně ale platí, že pokud je to možné doporučuje se dítě kojit, co nejdéle a to alespoň do dvou až tří let.  

 

Jak vybrat lahvičku a savičku?

Ještě než se dostaneme k druhům kojeneckého mléka, zastavíme se u výběru lahvičky a savičky, protože bez nich se určitě neobejdete. 

Vybrat správnou lahvičku pro vaše miminko může být někdy docela složité a nejspíš se stane, že jich budete muset vyzkoušet víc druhů, protože každé miminko je jiné a má jiné požadavky. Velmi často se proto stává, že miminko lahev odmítá a nechce z ní pít. Ne vždy je potřeba lahvičku hned měnit, protože pokud se jedná o první pití z lahve, je to pro vaše miminko něco nového a může mu chvíli trvat, než si na ní zvykne. 

Vždy vybírejte lahvičku podle věku dítěte. Ovšem věk u lahviček se uvádí podle typu savičky, kterou obsahuje, takže pokud si vyberete nějakou lahvičku, která věkem neodpovídá, můžete k ní dokoupit odpovídající savičku. Myslete i na velikost lahvičky, protože pro novorozence nepotřebujete tak velkou lahvičku jako pro batole.

Savičky k lahvím vždy vybírejte podle věku vašeho dítěte, protože savička by měla podporovat jeho sací reflex. 

Nikdy nezapomínejte, že je třeba před každým použitím lahvičku a savičku vysterilizovat!

Lahve        savičky

 

Jak se liší druhy kojeneckého mléka?

Kojenecká mléka se dělí do několika skupin podle věku dítěte a pak na speciální kojenecká mléka. Opět je důležité vybírat podle věku, protože každé kojenecké mléko (počáteční, pokračovací, batolecí) má jiné složení, aby to odpovídalo požadavkům ke správnému vývoji a růstu dítěte.

Počáteční mléka

Počáteční mléka se označují číslem 1 a jsou pro děti od narození většinou do 6. měsíců. Mohou se samozřejmě podávat i v pozdějším věku, ale většinou starší děti dostatečně nezasytí.

Nejvíce se svým složením podobají mateřskému mléku a obsahují všechno, co vaše miminko potřebuje. Nezasytí tolik jako pokračovací mléka, protože neobsahuje škrob a proto se může podávat častěji, jak vaše miminko vyžaduje.

Pokračovací mléka

Pokračovací mléka jsou označené číslem 2 a jsou vhodná pro děti od 6. měsíců do 12. měsíců. 

Použít je můžete na dokrmování u kojení nebo při postupném ukončení kojení, ale samozřejmě i u dětí, které už měly počáteční mléko.

Pokračovací mléka se liší složením, hlavně vitamínů a minerálů, protože vaše dítě začíná jíst příkrmy a tak je potřeba mu dodávat jiné množství vitamínů a minerálů. Většinou obsahují sacharózu díky které je mléko sladší a dětem více chutná.

Batolecí mléka

Batolecí mléka se označují čísly 3, 4, 5 a jsou vhodná od 12. měsíců a později až do věku 3. let.

Tyto mléka obsahují větší množství stopových prvků, minerálů a vitamínů, aby vyhovovaly potřebám dítěte v tomto věku a pomohly mu ve správném vývoji a růstu.

Batolecí mléka se vyrábějí i s různými příchutěmi.

Do jednoho roku dítěte není vhodné podávat kravské mléko, ale po ukončení jednoho roku můžete svému dítěti toto mléko dávat, ovšem nedoporučuje se jím nahradit kojenecké mléko, protože kravské mléko nemá správné složení, které potřebuje vaše dítě pro správný vývoj a růst. 

9991_her035-08-v01-box-sunar-complex-3-banan-600g-front-cmyk-300dpi   3417_56-mleko-1-krabice     6692-1_kendamil-2      beba-comfort-1

 

Jak se liší speciální kojenecká mléka?

Hypoalergenní mléka

Hypoalergenní mléka se doporučují pro děti, které mají předpoklady k alergiím, což je u dětí, kde alespoň jeden z rodičů má alergie a tak se zvyšuje pravděpodobnost, že se objeví i u dítěte. Označují se H.A. nebo HA.

Tato mléka mají částečně rozštěpenou bílkovinu, díky které snižují riziko možné alergické reakce.

Antirefluxní mléka

Antirefluxní mléka jsou určena pro děti, které mají problém s ublinkáváním a kvůli němu neprospívají. Označují se AR.

Tyto mléka jsou zahuštěná, což se dělá pomocí rýžového nebo bramborového škrobu případně vlákninou karubin, díky nim se sníží ublinkávání.

Bezlaktózová mléka

Bezlaktózová mléka se používají u dětí, které trápí zažívací potíže (průjem, nadýmání,...) za což někdy může právě špatná snášenlivost laktózy, ta ale nemusí být vždy trvalá. Také se doporučují používat pokud vaše dítě prodělalo nějakou střevní virózu. 

Označují se většinou Lactose Free.

Při používání těchto mlék byste se měli vždy poradit s vaším pediatrem.

Antikoliková mléka

Antikoliková mléka se používají u dětí, který trpí zácpou a bolestí bříška, tedy kolikami.

Většinou se označují AC nebo Colics.

Při používání těchto mlék byste se měli vždy poradit s vaším pediatrem.

10866_kendamil-a-c    10578_beba-expertpro-ha-1--800-g

 

Jak dávkovat, připravovat, ohřívat a sladovat kojenecké mléko?

U přípravy a dávkování vždy dodržujte postup, který najdete na obale kojeneckého mléka.

Dávkování by se mělo řídit podle návodu na obale, ale také tím, co vaše dítě potřebuje. Někdy se může stát, že mléko nedopije a někdy ho bude vyžadovat častěji, pokud ovšem správně prospívá není nic z toho špatně a přizpůsobte se požadavkům vašeho dítěte.

Kojenecké mléko by mělo mít teplotu 37 stupňů při podávání.

Obecně platí, že teplota kojenecké vody při přípravě by měla být 40 - 45 stupňů, aby se mléko dobře rozpustilo a poté se hotové schladí na požadovanou teplotu vhodnou k podávání. Kojeneckou vodu vždy převařte a poté nechte vychladnout. Nedoporučuje se používat kohoutkovou vodu, protože by mohla i po převaření být stále nevhodná pro vaše miminko.

Nezapomeňte, že je vždy potřeba mít sterilní lahvičku, ve které mléko budete připravovat. Lahvičku můžete vyvařit nebo použít sterilizátor, který je přímo k tomu určený.

Připravené mléko se nikdy nesmí uchovávat déle než dvě hodiny, pak by se v něm mohli začít množit bakterie a vašemu dítěti by to mohlo způsobit zažívací potíže. Totéž platí o nedopitém mléku, nikdy ho neschovávejte a vždy zbytek mléka vylévejte.

Ohřívání kojeneckého mléka by se mělo dělat za pomoci ohřívače nebo ve vodní lázni. Nedoporučuje se ohřívat mléko v mikrovlnné troubě, protože ho neohřeje rovnoměrně a mohlo by dojít k opaření vašeho dítěte.

Pokud si chcete usnadnit v noci práci s přípravou, je dobrým tip použít termosku, do které si nachystáte horkou kojeneckou vodu a tím zkrátíte čas přípravy mléka. Nikdy si takto nepřipravujte kojenecké mléko, protože to by nemělo být hotové déle než dvě hodiny!

Nezapomínejte po každém krmení nechat miminko odříhnout, aby ho nebolelo bříško.

 kojenecke mleko

Jak změnit kojenecké mléko?

Nedoporučuje se zbytečně měnit kojenecké mléko pokud k tomu samozřejmě nemáte nějaké zásadní důvody (zažívací potíže, alergie, neprospívající dítě,...), protože na každou změnu mléka bude vaše dítě reagovat jinak a dost často může nové mléko odmítat. Pokud ke změně přece jen musí dojít buďte trpěliví, než si vaše miminko zvykne a přestane mléko odmítat, může to trvat i několik dní, takže pokud to jde doporučujeme postupný přechod. Stejně tak když budete přecházet z kojení na kojenecké mléko je potřeba hodně trpělivosti a nejlépe postupný pomalý přechod.

Stejně jako u výběru lahvičky se vám ovšem může stát, že některá mléka vaše miminko nebude chtít. Pokud bude mléko i po několika dnech stále omítat, je dobré se poradit s pediatrem a případně změnit značku mléka, každému vyhovuje něco jiného.

Při jakýkoliv potížích a změnách byste se vždy měli poradit se svým pediatrem.